Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jalan- Jalan Penang 4-6 Feb 2012

Penang, Pualu Pinang or Pulau Mutiara adalah perkataan yang sama maksud. Memang En AL tak pernah pergi pun Penang nie. Last sekali seingat En AL, time En AL kecik lagi kot pegi Penang. Masa tu tak kenal dunia lagi kot dalam umur 4-5 tahun camtu. Sekarang zaman dah berubah, En AL masih lagi tak sampai2 Penang. Kesian kan En AL !!. What a shame ?? hahhahahha.

So, En AL pun ambil keputusan utk discuss dgn kawan2 En AL untuk pegi Penang.Lalu gelak lah mereka berdekah2 kerana En AL cakap tak pernah pergi Penang sejak dari kecil. En AL layan je diaorang dengan harapan dia orang nak pergi Penang walaupun dalam hati ni berkata " Eh, bebudak ni , gelakkan aku plak. Nak pergi jom la..Cisss".Akhirnya, mereka setuju nak pergi. Thanks korang...:)

Kami plan pegi time cuti panjang iaitu masa cuti Maulidur Rasul + Thaipusam ( 4-6 February 2012).


So, En AL tak payahla nak amik cuti bebanyak  kerana cuti dah mmg panjang time tu. Cuma risau jalan jammed je di highway PLUS dan kat Penang coz Thaipusam.
Rmai orang balik kampung kot time tu. We'll pergi naik kereta mr Sabau.Tq bau.

Harapan En AL kat Penang ialah nak jumpa anak mami yang cun2 tu...hahahah..

Jom tgk gambar2 katt bawah untuk dikongsi...ehhehehe...:)

Penginapan :




Day 1:Hotel Min Good - RM 160.00 per night ( no breakfast)
Day 2: Hotel Oriental - RM 150.00 per night ( no breakfast)

Not bad la both hotel nie. Sangat luas and selesa.

Tempat dilawati :
Rumah P. Ramlee 

-Banyak kenangan P.Ramlee kat sini since Allahyarham kecil hinggalah berjaya. Semua ade diceritakan di rumah P.Ramlee nie. 
Masuk free. # Itu yang penting. :)

Bukit Bendera

Welcome bro!!!

Ramai manusia sini. Parking susah, nak beli ticket naik train pun beratur panjang.
# Ticket : RM 8.00 with ic per person (pergi-balik)

View dari Bukit Bendera. Awesome !!!

Batu Feringgi 

Batu Feringgi ni agak jauhla dari Georgetown. Perjalanan ambil masa dalam 30-45 minit. Selalunyer padat dgn kesesakan lalu lintas. En AL tak amik picture banyak kat sini jus amik picture kat Hard Rock Cafe. 
Marvellous wei Hard Rock.

Nasi Kandar Beratuqqq   

 Hampir 1 jam kot kat sini. Orang ramai beratur. Kedai ni buka malam je start kul 10pm until 2pm.
Sedap tak?? Biasa2 je,maybe sbb En AL dah kenyang kot time tu.

Line Clear Nasi Kandar 
Dkt dengan hotel En AL. Dekat gak dgn Night Club.hohohoho. kedainyer dicelah2 lorong. Kalau makan ternampak tikus lalu ke, standard la beb.hahahaha
Sedap tak?? Sedap gak la...rasa rempah dia kat masakan.

Ferry

if want to go Penang, ade 2 cara:
1. Penang bridge
2.Ferry
Tambang/Tol =RM 7.00 per car tapi En AL ade nampak kereta no flat  Penang kena tol RM 5.++ je. Maybe En AL orang luar kot...:(
En AL datang pakai tol,balik naik Ferry.hehehehe

# banyak tempat lain yang En AL pergi macam Padang Kota, Padang Kota Lama, etc tapi tak snap gambar pun.
#Sorry.

Ahli Geng Mamak :

Dari Belakang!!


Dari Depan!!

En AL bersama Geng Mamak!hahahah

En AL : Akhirnya sampai gak Penang.. I love anak Mami..hahahahha




5 comments:

piang said...

Mamak hang

Alwanez said...

Pulisss..pulisss..saye dh jumpe geng mamakkk kuikuikui

En AL said...

hahhaa..thanks for reading

Anonymous said...

just nak share..
kete plat penang kena rm5++ je sbb dia bli kad touch n go kt penang bridge..so memang ade diskaun untuk naik jambatan kalo gune kad TnG tu...and TnG tu boleh gune kat hiway biasa gak..maybe nk kurangkan beban pengguna yg travel g keje hari2 kut

En AL said...

thansk frens..kalau camtu bestla jadi rakyat peanng

Post a Comment

HANYA PANDANGAN PERIBADI PENULIS.
SUDAH BACA?? COMMENT LA SIKIT.
COMMENT ANDA AMATLAH DIHARGAI.TQ.